WAT IS MANTRAILEN?

Speuren is al eeuwen oud.

 

Hoewel speuren voornamelijk werd ingezet om de overlevingskansen te vergroten, denk dan aan het zoeken naar dierensporen, werden speurhonden ook ingezet om te zoeken naar mensen.

Vaak ging het dan om voortvluchtigen.

mantrailen betekend dan ook letterlijk 'het opsporen van een mens'.


Mantrailen is een vorm van speuren waarbij honden leren om een geurspoor van een specifieke persoon te volgen in verschillende omgevingen en onder allerlei omstandigheden. 


weetje:

nog steeds worden mantrailhonden actief ingezet om te zoeken naar ontsnapte gevangenen of mensen die vermist zijn.“train for the future, for you are only as good as your next trail”


Om een hond goed te laten mantrailen is het belangrijk dat de handler de gedragingen van zijn hond leert lezen tijdens het speuren en hier op juiste wijze op weet in te spelen.

Mantrailen is dan ook een échte teamsport en dat maakt het ook zo leuk om te doen.

SINDS 2014


Zo lang trainen wij al in groepsverband met elkaar. Niet iedereen is al sinds 2014 bij Awesome Noses aan het trainen, maar we hebben wel een paar echte diehards in onze teams die al heel wat jaartjes samen trainen.

Sommigen onder ons zijn zelfs al met hun 2e (of 3e) hond bij ons aan het trainen.


ONZE VISIE


Wij zijn recreatieve trainers, we zijn géén SAR-team (surch and rescue) en we zijn ook géén dogtrailers, hoewel enkele van onze instructeurs wel actief zijn (geweest) bij het zoeken naar vermiste honden.

We vinden het heerlijk om met onze honden bezig te zijn en zijn zeker op niveau aan het trainen maar we willen geen valse verwachtingen scheppen.

Awesome Noses heeft vooral veel plezier in het samen werken met hun honden.

KWALITEIT


Hoewel we recreatief trainen volgen we met enige regelmaat trainingen, workshops, seminairs en opleidingen.

Onder andere de opleiding IMAS recreatief speurhondeninstructeur (Judith), instructeursopleiding recreatief mantrailen (Judith, Cindy), reddingshonden puin (Cindy, Judith), instructeurstraining detectie (Judith), instructeur neuswerk (Joyce) en meer...

Ook trainen onze instructeurs onderling om zo ook hun eigen speurkwaliteiten up to date te houden.